Агентам

У Стамбулі стало тихіше, але так само цікаво: нові антикоронавірусні обмеження майже не торкнуться туристів. Оновлено 27.04.2021

Відпочивати в турецькому мегаполісі цікаво, як і раніше. Нові обмеження, введені турецькою владою для боротьби з коронавірусом, зробили місто навіть ще більш безпечним і спокійним. Туристи можуть і надалі насолоджуватись відпочинком у Стамбулі. Відповідаємо на всі важливі питання щодо нових правил.

ЧИ ПРАВДА, ЩО ТУРЕЧЧИНА ЗАПРОВАДИЛА ЛОКДАУН?6

Так, з 19:00 29 квітня до 5:00 17 травня Туреччина оголосила жорсткий карантин по всій країні. Однак нові обмеження застосовуються лише до місцевого населення. Для туристів на заваді відпочинку вони не стануть.

Туристи, як і раніше, незважаючи на обмеження комендантської години, можуть залишати територію готелів та пересуватись містом. Для цього слід мати з собою копії ваучера та паспорта.

Більшість екскурсійних об’єктів працює у звичайному режимі. Готелі, лікарні та аптеки також працюють у звичайному режимі.

З понеділка до суботи продуктові магазини, пекарні працюють з 10:00 до 17:00. У неділю з 10:00 до 17:00 відкриті тільки пекарні і маленькі продуктові крамниці. Ресторани і кафе поза готелями працюють щодня лише в режимі доставки.

Носити маски у публічних місцях обов’язково, як і раніше.

ЧИ ПРАВДА, ЩО ДЛЯ В’ЇЗДУ В ТУРЕЧЧИНУ ПОТРІБНО РОБИТИ ПЛР-ТЕСТ?4

Так, Туреччина посилила правила безпеки для в’їзду в країну. З 00:00 30 грудня (23:00 29 грудня за київським часом) для в’їзду в Туреччину туристам (включно з дітьми з 6 років) потрібно мати негативний результат ПЛР-тестування, зробленого не пізніше ніж за 72 години до перетину кордону країни.

ЩО ЩЕ НЕОБХІДНО ДЛЯ В‘ЇЗДУ В ТУРЕЧЧИНУ, ОКРІМ ПЛР-ТЕСТУ?5

З 23:00 за київським часом 14 березня 2021 року Туреччина запроваджує обов’язковим заповнення електронної форми для всіх, хто в’їздить до країни, включно з громадянами Туреччини та без жодних вікових обмежень. Єдиний виняток — транзитні пасажири, які не залишають транзитної зони аеропорту, хоча їм, як і раніше, потрібно заповнювати інформаційну анкету, яка видається на борту літака

Електронну форму, доступну за посиланням, необхідно заповнювати за 72 години до вильоту. Заповнену форму необхідно роздрукувати або завантажити на свій гаджет (смартфон, планшет тощо) та надати співробітнику авіакомпанії в аеропорту вильоту.

Важливо! У разі відсутності заповненої анкети пасажиру може бути відмовлено у посадці на борт літака. Також за запитом заповнена форма надається під час проходження формальних процедур в аеропорту після прибуття до Туреччини.

ЧИ ПРАВДА, ЩО НА НОВОРІЧНІ СВЯТА ВСЕ БУДЕ ЗАЧИНЕНО?3

Так, з 21:00 31 грудня та до 04:00 4 січня в Туреччині діє комендантська година. Це означає ті самі обмеження, які діють протягом звичайною комендантської години зараз. Це означає, що ресторани й бари в готелях працюватимуть, а туристи можуть пересуватись містом, маючи з собою паспорт та ваучер на готель.

Єдиний виняток: з 21:00 31 грудня до 10:00 1 січня туристам заборонено відвідувати центральні вулиці і площі міст, зокрема у Стамбулі — вулицю Істікляль і площу Султанахмет.

ЩО ОЗНАЧАЄ «КОМЕНДАНТСЬКА ГОДИНА ПІСЛЯ 21:001»: ЗА ПЕРЕБУВАННЯ НА ВУЛИЦІ МЕНЕ АРЕШТУЮТЬ?

Ні, прогулятися вечірнім Стамбулом так само можливо. У Туреччині справді введено комендантську годину – після 21:001 громадянам країни заборонено виходити на вулиці. Також діють вікові обмеження на прогулянки протягом дня. Однак все це стосується саме громадян цієї країни. Щодо туристів, то вони можуть пересуватись містом і після 21:001. З собою необхідно мати паспорт та ваучер на готель.

УСЕ БУДЕ ЗАЧИНЕНО З ВЕЧОРА П’ЯТНИЦІ ДО РАНКУ ПОНЕДІЛКА?2

Більшість місць справді зачиняються. Однак, це не означає, що потрібно сумувати в номері. Туристи можуть гуляти (з собою необхідно мати паспорт та ваучер на готель), громадський транспорт працює. Та й це не все. Залишаються відкритими хамами, сауни, басейни в готелях, а отже це добра нагода організувати собі оздоровчі процедури.

НАВІЩО ВИХОДИТИ ВВЕЧЕРІ, ЯКЩО ВСІ РЕСТОРАНИ ЗАЧИНЕНІ?

Скажемо відверто: зачинено не все. Ресторани при готелях працюють, як і раніше, без обмежень. Заклади в місті також не зачиняються, але доставляють замовлення. Таким чином, всі мають вибір – провести вечір в ресторані чи кафе одного з безлічі готелів або замовити улюблені страви в звичайному ресторані та повечеряти в номері готелю. Однак залишатись у номері не є обов’язковою умовою.

А ТРАНСПОРТ ПІСЛЯ 21:001 ПРАЦЮВАТИМЕ?

Так, транспорт продовжує роботу навіть під час комендантської години. Можна як пересуватися містом, так і дістатися до аеропорту, коли це потрібно. Однак важливо мати з собою паспорт та ваучер готелю, або квиток на літак, якщо вже прямуєте до аеропорту.

ЗМІ ПИСАЛИ, ЩО МУЗЕЇ ЗАЧИНЕНІ, А ЕКСКУРСІЇ ПІД ЗАБОРОНОЮ, ЦЕ СПРАВДІ ТАК?

Більшість музеїв та екскурсій протягом дня працюють, як і раніше. Кілька місць, що базуються в підвальних приміщеннях із недостатньою вентиляцією, наразі зачинені. Також не працює Цистерна Базиліка.  Не вдасться ввечері прогулятись Босфором, але вдень такі подорожі чекають на туристів, як і раніше. Слід додати, що зважаючи на пору року, більшість екскурсій і так є набагато приємнішою протягом світлового дня. А вечір значно приємніше залишити для затишної вечері в гарній компанії.

ВЗАГАЛІ, ТУДИ БЕЗПЕЧНО ЇХАТИ?

Турецька влада дуже ретельно дбає про безпеку. Комендантська година – лише один елемент у комплексі дій. Готелі та ресторани дбають про санітарний стан, на вулицях обов’язково носити маски, в транспорті та публічних місцях діють вимоги соціального дистанціювання, а курити в громадських місцях заборонено. Разом із тим, влада намагається зробити все, щоб туристи не відчували проблем із подорожжю: ПЛР-тестування, як і раніше, не є вимогою в’їзду, проводиться тільки у разі симптомів ГРВІ під час проходження паспортного контролю.

ТОЖ У СТАМБУЛІ НІЧОГО НЕ ЗМІНИЛОСЬ?

Ні, зрозуміло, що карантин працює, а після 21:001 ви не зустрінете звичайних натовпів на вулицях. Але можна точно сказати, що місто, як і раніше, залишається привабливим напрямком для туристів. Туреччина робить все можливе, щоб зробити відпочинок безпечним і зручним для відпочивальників із усього світу. Залишається можливість відвідати історичні місця, торговельні центри, ресторани, прогулятись містом, чи покататись на катері Босфором. Крім того, вечірній Стамбул без зайвих натовпів та трафіку – це цікавий досвід, який справді вартий подорожі1.

ЧОМУ ВАРТО ЇХАТИ В СТАМБУЛ САМЕ ЗАРАЗ?

Стамбул – один з небагатьох напрямків, що відкриті для українців зараз. Подорож до Стамбула – чудовий спосіб перезавантажитись, змінити обстановку, розслабитись та надихнутись на нові звершення.

Це велике місто з тисячолітньою історією. Тут є на що подивитись попри будь-які обмеження. Стамбул став тихішим, але не менш цікавим: ресторани, музеї, екскурсії працюють. Потрібно лише спланувати свій час.

Прогулятись багатомільйонним містом у той момент, коли воно не завантажене натовпами – унікальний шанс, яким варто скористатись. Стамбул – кожного разу неповторний, але наразі він справді не такий, як завжди. І це слід відчути особисто.

Опубліковано на vokrugsveta.ua

1 Інформація оновлена 01.12.2020
2 Інформація додана 01.12.2020
3 Інформація оновлена і додана 30.12.2020
4 Інформація додана 28.12.2020
5 Інформація додана 12.03.2021
6 Інформація додана 27.04.2021