Агентам

Суд задовольнив позов Join UP! за наклеп в ефірі телеканала «Еспресо»

Український туроператор Join UP! опротестував у суді звинувачення у шахрайстві, поширені телеканалом «Еспресо». Суд зобов’язав телеканал спростувати недостовірну інформацію щодо туроператора.

8 січня 2019 року телеканал «Еспресо» під час випуску телепередачі «Шустрова Live» поширив інформацію про борги Join UP! перед зарубіжними партнерами. Разом з тим відеосюжет не містив жодних достовірних доказів озвучених звинувачень та посилань на будь-які інформаційні джерела.

Більше того, телеканал проігнорував наданий туроператором ще до виходу відеосюжету коментар щодо доведеної судом недостовірності інформації про існування боргу перед однією з компаній, згаданих у сюжеті.

Спершу справа слухалася у Господарському суді міста Києва, який задовольнив позов Join UP! та зобов’язав телеканал спростувати недостовірну інформацію. Відповідач подав апеляцію до Північного апеляційного господарського суду, який постановив залишити скаргу без задоволення, а рішення Господарського суду міста Києва — без змін.

Рішенням суду першої інстанції телеканал «Еспресо» зобов’язаний, як зазначено у тексті документу, «спростувати недостовірну інформацію в ефірі телеканалу «Еспресо» під час трансляції телепередачі «Шустрова Live» шляхом повідомлення такої інформації: «Спростування. Телеканал «Еспресо» спростовує недостовірну інформацію, яка прозвучала в ефірі телеканалу «Еспресо» 08 січня 2019 року під час трансляції телепередачі «Шустрова Live» щодо Товариства з обмеженою відповідальністю «ДЖОІН АП!», а саме, що: «Її борг перед єгипетською компанією Flash tour досягнув більше двох з половиною мільйонів доларів. …. Через такі махінації в Єгипті навіть призупинили роботу двох фірм-партнерів ДЖОІН АПу, які займались розселенням туристів з України. Водночас, минулого року суд зобов’язав ДЖОІН АП виплатити три мільйони шістсот тисяч доларів Компанії Royal Park, котра раніше співпрацювала з безвідповідальним туроператором в Об’єднаних Арабських Еміратах. Ще однією жертвою ДЖОІН АПу стала індійська Компанія Concord, якій він заборгував близько трьохсот тисяч доларів.» та шляхом розміщення запису телепередачі «Шустрова Live» зі спростуванням недостовірної інформації на веб-сайті http://espreso.tv із назвою запису «Спростування недостовірної інформації щодо туроператора «ДЖОІН АП», протягом 20 (двадцяти) календарних днів з дати набрання судовим рішенням законної сили».

Це рішення набрало сили 13 січня 2020 року та мало бути виконане до 3 лютого 2020 року. Однак жодних спростувань на даний момент телеканал не надав.

«Ми виграли суд та захистили свою честь як надійного туроператора і бізнес-партнера, який працює прозоро і законно. У сучасному світі інформація здатна зруйнувати репутацію вщент. Ми робимо свою справу з любов’ю. Дорожимо репутацією, цінуємо довіру наших клієнтів і партнерів. Тому нікому не дозволимо поширювати брехню і фейки», — Дмитро Сєроухов, CEO компанії Join UP!.

«Саме так треба захищати правду. Недотримання законів при висвітленні інформації, нехтування правами фізичних та юридичних осіб, оприлюднення будь-яких звинувачень без доказової бази в жодному разі не можна залишати поза увагою. ЗМІ відіграють неабияку роль у формуванні громадської думки. Та все частіше ми спостерігаємо маніпулювання нею. Доводиться протистояти цьому у суді», — Дмитро Толкачов, керуючий партнер АО MONTIS, яке представляє інтереси Join UP! та SkyUp Airlines.

З повним текстом рішення суду та постанови апеляційного суду можна ознайомитись в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером справи № 910/3670/19.