Агентам

Стамбул у серці

Стамбул – місто, в яке закохуєшся з першого погляду. Сюди хочеться повертатись знову і знову.

Це місто хочеться показати своїм близьким та друзям. Приїздити до нього на свої особливі дати, святкувати разом з ним та радіти. Ми не втомлюємось освідчуватися Стамбулу в коханні та запрошуємо сьогодні прогулятись ним разом з бортпровідником SkyUp.

Про свою любов до Стамбула розповідає:

Влад
Макарчук
Cabin Crew @skyup.aero

@vlad_makarchuk

СТАМБУЛ – ЦЕ ТРАДИЦІЯ

Стамбул – особливе для мене місто, і от за старою доброю традицією я знову тут. А традиція ця полягає в тому, що кожні два роки я прилітаю в це місто контрастів. 2012 року, 2014, 2016, 2018 і ось 2020.

Я уп’яте в одному й тому самому місті! Багато хто скаже, що тут уже нічого робити, а мені це – в кайф. Тут я по-справжньому відпочиваю, я «тащуся» від усього, що відбувається. Я обожнюю гуляти в цьому місті вечорами, купувати симіт у вуличних торговців і, звичайно ж, насолоджуватися прохолодним вітерцем з Босфору. А як не згадати про площу біля улюбленої мечеті Ортакей, балик-екмек на Еміненю або краєвид, що відкривається з Сулейманіє?

Я можу дуже довго розповідати про це місто, тому що моя любов до нього – це назавжди.

ТОП ІНСТАГРАМНИХ МІСЦЬ У СТАМБУЛІ

Мечеть Ортакей. Так, я вже багато про неї писав, але там справді дуже красиво.

Гранд-базар. Це місце я завжди раджу лише для фото, але не для шопінгу через високі ціни.

Старий червоний трамвайчик на площі Таксим. Упевнений, ви точно будете його фотографувати.

Дівоча вежа. З набережної азійської частини Ускюдар відкривається прекрасний краєвид на вежу, там ви зможете зробити ті самі фото стаканчика чаю або симіту на фоні вежі.

Кораблики з неоновим підсвічуванням на Еміненю. До того ж там можна ще й придбати балик-екмек.

СЕКРЕТНІ МІСЦЯ:

  • Дах Kubbe. Дуже круте місце зі східними декораціями, звідки відкривається прекрасний краєвид міста. Раджу загуглити, і ви побачите фото, від яких будете в захваті. Щоправда, ціна – 100 лір за людину.
  • Кольорові парасольки. У районі Каракей ви знайдете квартал вуличного мистецтва, а в ньому – провулок з підвішеними парасольками.
ПРО ЇЖУ

Симіт – один із символів Стамбула

Важко уявити це місто без спеціальних червоних візків, з яких і продають симіти. На вигляд – ніби як звичайний бублик, але смак у нього зовсім інший. Дуже дешево і смачно, особливо з чашкою ароматного турецького чаю. Ідеальний перекус!

Симіт у Стамбулі купують і школярі, і дуже поважні люди. Також на прохання і за додаткову плату продавці розрізають симіт і кладуть всередину сир або «Нутеллу». Але я раджу звичайний, без будь-яких добавок.

Одного разу я скуштував симіт, і відтоді жодна моя поїздка не проходить без покупки цієї випічки.

Гранатовий сік – ну як без нього?

Той випадок, коли склянка гранатового фрешу коштує дешевше за склянку апельсинового.

Не Балі, звісно, де за фреш з міксу всіляких фруктів візьмуть близько 30 грн, але, погодьтеся, гранатовий за 18 грн – теж добре. Тому не проминіть нагоду зарядитися вітамінами, особливо коли надворі осінь.

У Стамбулі я взагалі ніколи не замислююсь, що їсти і де.

Тут працює золоте правило: чим ближче ресторан до пам’ятки, тим дорожче. АЛЕ! Навіть біля таких місць можна просто повернути вглиб вулиці, і вже будуть зовсім звичайні ціни.

Також нехай вас не бентежить зовнішній вигляду закладу. Часто кафешка може мати абсолютно непримітне оформлення, але там сидітимуть місцеві мешканці, і вас нагодують і обслужать так душевно, що ви повернетеся туди ще не один раз. Саме в таких місцях у вас прийме замовлення турок, який роками вкладає душу в цей заклад і, не дивлячись на свій «статус» власника, буде сам обслуговувати гостей. Чомусь у нас у країні власник ресторанчика зазвичай думає, що таке неприпустимо, оскільки він тут господар.

Скуштуйте:

Mercimek çorbası (сочевичний суп) – дуже дешево і смачно, завжди подається з хлібом;

Balık ekmek – рибу на грилі у хлібі або лаваші;

Tavuk şiş – курячий шашлик, що подається з гарніром і салатом;

İskender – тонко нарізану ягнятину в томатному соусі, з коржиком і соусом з густого йогурту;

Lahmacun – щось типу турецької піци – дуже тонке тісто, покрите фаршем і овочами.

Якщо коротко, то їжте все традиційне і в місцях, де багато місцевих жителів.

ЛАЙФХАКИ

У Стамбулі:

1 Вам не потрібно передавати за проїзд.
2 У всіх видах громадського транспорту використовується Istanbulkart. Поповнили картку, відсканували на вході – і поїхали. Якщо далі у вас пересадка, то за другий раз спишеться менша сума.
3 Вам не потрібна готівка. Скрізь приймають карти. Навіть на ринку. Навіть в дрібних магазинчиках.
4 Потрібно куштувати вуличну їжу. Так, можна сміливо купувати різного виду шаурму, рибу в лаваші, симіт тощо. Усе смачне і свіже.
5 Треба торгуватися. Це, думаю, вже не секрет. На ринках завжди і всюди торгуйтеся. Навіть якщо на полиці написана ціна.

Ну що, готові до подорожі? Тоді вибирайте свій тур до Стамбула разом з Join UP!