Агентам

Секрети ідеальних фото. Частина 1

Коли бачиш щось красиве, надихаюче, вражаюче, захопливе… Коли момент такий особливий, що його хочеться запам’ятати, зафіксувати, поділитись ним… Особливо у подорожах, де все таке незвичне та нове… Всі ми одразу дістаємо свій смартфон та робимо знімки. Правда ж? Але часто фотографії виходять не такими, як хотілось – зовсім не те, що бачиш в Instagram чи в улюблених журналах. Буває? Ну що ж, ми це виправимо! Як? Разом з нашими експертами з фото в деталях розкажемо вам, як робити досконалі знімки, які вам будуть ну дуже подобатись. Та, власне, не тільки вам!

Тож – частина перша!

Лілія
Прядко
Head of creative Hub
Join UP! & SkyUp Airlines

@pryadkolilya

Усе починається
з гарного кадру і настрою

Я завжди за живі фотографії і реальні емоції. Ну, і звичайно ж, атмосферу – щоб глядач, дивлячись на фотографію, міг відчути себе на цьому місці, відчути вайб, звуки і запахи, щоб ви могли повернутися в той момент. Фото повинне викликати емоції. І неважливо які – сльози радості, сміх, веселощі, захоплення, здивування…

Ще один секрет популярних знімків – динамічність. Людям подобається спостерігати за життям. Їм хочеться випробувати те, чого немає в їхньому житті, хочеться згадати щось забуте і зануритися в це, хочеться опинитися в чиїйсь шкурі і на собі відчути ці емоції, насолоджуватися, так само як і ви, шумом океану, стрибнути з парашутом, прокотитися на велосипеді або побувати в музеї.

Я дуже люблю атмосферні фото з емоціями, де присутні будівлі, об’єкти або те, що притаманне саме цій локації або конкретній країні, де зроблене фото, і обов’язково люди. Людина на фотографії здатна передати почуття і додати знімку індивідуальності. Пейзажі мають кращий і цікавіший вигляд, коли на них є люди. Також вони допомагають передавати масштаби об’єктів, щоб дати можливість відчути грандіозність споруди. Фон додає знімку сенс.

Не лінуйтеся шукати ракурси, змініть кут, вставши на драбину чи стілець, опустившись на коліна. Пробуйте різні точки зйомки, підходи. Також не забувайте про мінімалізм і повітря в кадрі. Не бійтеся порожнього простору навколо ключового предмета в кадрі – використовуйте його як сильний візуальний інструмент.
Коли ви зробите кілька сотень таких фото, у вас з’явиться особливе відчуття прекрасного…

Уся обробка відбувається
у мене в Lightroom.
І тут починається
справжня магія!

Спочатку я кадрую та вирівнюю горизонт, а потім уже витягую тіні, затемнюю світлі ділянки, додаю кольору і різкості. А тепер детальніше…

Висвітлюю тіні повзунком Shadows (рухаю в плюс), потім затемнюю занадто яскраві ділянки Highlights (рухаю в мінус). Отриманий результат коригую Exposure (плюс або мінус – залежно від ситуації) і частенько ще регулюю White і Blacks.

Потім переходжу до кольорів. У сині кольори я додаю відтінок зеленого, щоб все було більш бірюзовим. І всі теплі відтінки роблю менш насиченими, щоб шкіра виглядала засмаглою і не дуже яскравою. Нижче наведені приклади з налаштуваннями.

Обробляйте фото, торкаючись однієї кнопки

1 Сміливо експериментуйте з кольором, експозицією, тоном і контрастом.
2 Скористайтеся всіма можливостями камери свого смартфона в режимі професійної зйомки Lightroom CC.
3 Виконуйте складну обробку та корекцію тонів знімків.

А ще, щоб вам було легше обробляти фото, я створила для вас пресет з моїми налаштуваннями і кольорами, також з інструкцією з установки. Завантажити його ви зможете у мене на сторінці в інстаграм. Підписуйтесь, насолоджуйтесь і надихайтеся на нові шедеври. І пам’ятайте, головний секрет гарного кадру – вдалий момент і яскрава щира емоція.


Оксана
Приходько
Team leader HR marketing
Join UP! & SkyUp Airlines

@ksana_pri

Flatlay – це фотографія предметів,
які викладені на рівній поверхні
і сфотографовані згори

Краще відразу перемкнути в телефоні камеру на квадратний знімок. Так буде наочно зрозуміло, чи є «дірки» в композиції, чи потрібно щось додати або навпаки – прибрати. Я фотографую композицію, дивлюся, що вийшло, потім пересуваю предмети, якщо вони не «дружать», не поєднуються в кадрі. Фотографуйте прямо над предметами, кут зйомки має бути рівно 90 градусів.

Зберігайте симетрію, залишайте достатньо простору між об’єктами. Якщо ви все ще не впевнені – дотримуйтеся правила третин: ділимо кадр на три рівні частини по горизонталі і по вертикалі. Правило засноване на тому, що об’єкти, розташовані в місцях перетину ліній, відповідають найкращому зоровому сприйняттю. Таким чином, важливий об’єкт зйомки слід розташовувати або уздовж ліній або в точках перетину цих ліній. Загальні правила композиції – контраст і симетрія.

Особисто я розкладаю все інтуїтивно, я вже чітко бачу, де не вистачає «повітря», предмета або драпірування тканини, щоб створити ідеальний кадр.

А ще моє улюблене – гра світла й тіні. Навіть звичайнісінька чашка кави на столі заграє новими гранями в променях сонця з грою світла і тіні.

До теми світла) Найкращі кадри виходять при денному освітленні. В ідеалі – робити кадр прямо біля вікна з м’яким розсіяним світлом.

Флетлей – візуальна історія. Предмети в кадрі мають підходити один одному за змістом. Розповідати історію) Наприклад: мій ідеальний ранок, «що в моїй сумочці?» тощо.

Люблю просте тло – ватман, однотонну постільну білизну, скатертини, бавовняні серветки з Jusk, красиві стільниці, крафтовий папір. Використовувала навіть свої джинси, білу сорочку, квітчасту сукню. Межа – тільки ваша фантазія)

Обробка

Мої улюблені програми для обробки знімків – VSCO і Snapseed.

Секретик: якщо набрати в Pinterest «VSCO пресети», ви знайдете масу комбінацій для обробки фото в VSCO (додати контраст, скорегувати баланс білого, відтінок шкіри).
Єдиний візуальний стиль – дуже гарно, але мені до кінця не вдається його дотримуватися)) Найпростіший спосіб створити єдиний стиль – вибрати один фільтр або набір фільтрів і застосовувати їх до всіх зображень при обробці.

А ще дуже важливе правило – «надивитись»: заходьте на Pinterest, стежте за сторінками улюблених блогерів і надихайтеся.

Пробуйте, вчіться, експериментуйте та робіть саме такі фото, як ви хотіли! А вже зовсім скоро – друга частина порад у нас на сайті. Не пропустіть!