Агентам

ОАЕ: Архітектура, що вражає. Частина 2

Ну де, як не в Еміратах, можна досліджувати сучасну архітектуру? Адже саме місцеві споруди отримують багато нагород на світових конкурсах. Саме над створенням тутешніх шедеврів працюють найвідоміші та найталановитіші архітектори. І саме тут ну просто в голові паморочиться від краси – куди б ви не подивились. Ми – справжні фанати  місцевої архітектури, і залюбки продовжуємо розповідати про наші улюблені будівлі.

ВЕЖА CAYAN

Фантастична дубайська споруда, яку будували неначе ідеальну локацію для зйомок фільмів про майбутнє. Лише тільки погляньте на цей футуристичний дизайн – будівля, що стрімко злітає вгору і при цьому немов пританцьовує!

Деталі:

Під час будівництва її називали «Вежа Нескінченність».
Вежа Cayan стала найвищою будівлею у світі, що перекручена на 90°, змістивши шведський хмарочос Turning Torso на друге місце.
Висота будівлі – 307 метрів.
Глибина фундаменту – 27 метрів.
80% квартир у цьому будинку були продані ще на етапі будівництва.

Що цікавого?

Коли дивишся на вежу, то в голові не вкладається – ілюзія це чи реальність? Як досягли такого цікавого ефекту перекрученості? Кожен з 75 поверхів вежі розташований під кутом 1,2 градуса до попереднього. Споруду проєктувала та сама архітектурна компанія, що займалась будівництвом Бурдж Халіфа. Що ж, у цій компанії вміють дивувати сміливими рішеннями.

МУЗЕЙ МАЙБУТНЬОГО

Ну, звісно, якщо десь і створювати найбільш вигадливий музей, присвячений майбутньому, то тільки в Еміратах. А точніше – в Дубаї. Причому, як і заведено в ОАЕ, вражає тут вже сама будівля – такої ви точно ніде у світі не бачили. І, звичайно, потрапивши до неї ви відчуєте, немов на машині часу перенеслись у майбутнє.

Деталі:
Орієнтовно музей відкриють наприкінці 2020 року.
Музей будується в районі Emirates Towers недалеко від Sheikh Zayed Road в Дубаї.
Велика срібляста споруда виконана у формі ока.

Що цікавого?

Майбутнє ближче, ніж всі ми думаємо. Адже ми самі створюємо його кожного дня. Тож музей стане великим і важливим центром прогнозування майбутнього та тенденцій, які на нас чекають – у зовсім різних галузях та в науці загалом. Що цікаво – футуристична споруда ще не добудована, але вже почала завойовувати різні архітектурні нагороди. Щоб реалізувати таку неймовірну вигнуту форму, інженери зробили тисячі спеціальних трикутничків зі сталі. А написи по будівлі арабською в’яззю роблять так, щоб їх було видно навіть всередині. Ось таке майбутнє вже зараз!

ПАРНІ ВЕЖІ-ХМАРОЧОСИ AL BAHAR

Коли будете в ОАЕ, завітайте і до Абу-Дабі, адже тут також є на що подивитись – наприклад, на неймовірну парочку – вежі Al Bahar. Їх побудували ще у 2012 році, то чим же вони приваблюють і досі, враховуючи темпи будівництва в Еміратах? О, цим крихіткам є чим здивувати!

Деталі:
Завдяки фасаду-екрану з кількох тисяч елементів, здається що будівля покрита шкірою.
Під час будівництва архітектори використали як нові технології, так і давній місцевий стиль «машрабія».
Сонячні екрани для будівлі розробило бюро Aedas.
Екрани розташовані на відстані 2 метри від самої будівлі.

Що цікавого?

Перед інженерами під час будівництва одразу постала складна задача – як зробити так, щоб у будівлі була комфортна температура, якщо загалом за вікном тут від +40 до +50? Та ще й так, щоб це було екологічно? Нічогенька задача, еге ж? Що ж придумали інженери? Вони встановили велетенський допоміжний фасад-екран з тисяч елементів, які рухаються. Змінюючи своє положення протягом дня залежно від положення сонця, цей екран відбиває сонячне світло. Таким чином на 50% (!) скоротили кількість тепла, що потрапляє до будівлі.

Чудеса та й годі! Але іншого ми від ОАЕ і не чекали! Хочете побачити всі ці та інші дива? Тоді бронюйте тур вже зараз.

Перша частина «ОАЕ: Архітектура, що вражає» чекає на вас за посиланням.