Агентам

Незабутній вікенд. Стамбул чекає!

Досить важко знайти людей, які жодного разу не були в Туреччині. А ось тих, для кого відвідини цієї країни стали майже традиційним літнім відпочинком – безліч! Здається, що про цю країну ми знаємо вже абсолютно все. Але картина не буде повною, якщо ви ніколи не були в Стамбулі – без знайомства з цим містом ви будете складати пазл, в якому бракуватиме найголовнішої частини.

Саме в Стамбулі так чітко відчуваєш душу Туреччини, її стиль і ритм. Саме це місто приваблює своїм колоритом, життям, що вирує, та незабутньою атмосферою.


Стамбул з Join UP! це:
ПІДБІР ТУРУ
  • Зручний переліт на крилах чудових авіакомпаній – Turkish Airlines і МАУ.
  • При бронюванні турів до 30.11 ми пропонуємо ну дуже апетитні ціни. Тільки подивіться!
  • В онлайні для вас вже прораховані вікенд-тури за промоціною від 423 євро на людину з авіаперельотом, трансфером та проживанням в готелі 3 ночі.
  • Великий вибір готелів на будь-який смак.
  • Просто неймовірна кількість цікавезних екскурсійних турів, зокрема подорожі до Каппадокії з її чарівними повітряними кулями і особливою атмосферою свята.
  • Багато додаткових опцій, які ви можете замовити. Просто скажіть нам про ваші побажання.

Istanbul never sleeps

Ольга Белей

копірайтер

Стамбул – це місто тисяч історій, цікавих людей та незвичних традицій.

«Це місто, в якому не потрібно щось планувати чи обирати маршрути – Стамбул сам тебе веде, показуючи свої найдивовижніші сторони і розкриваючи заповітні секрети. Ось ти випадково заходиш на якісь вулички, назви яких навіть не знаєш, і знаходиш там ні на що не схожі крамнички та заклади. Так, йдучи до готелю, ти натрапляєш на невеличкий ресторан зі столиками прямо на вулиці, де куштуєш найсмачнішу рибу в своєму житті. А що чекає за цим поворотом? Цілий квартал ремісників, що займаються взуттям, а в наступному кварталі – килимами. Дивовижно, що все це збереглось саме у такому вигляді в наші дні! Тут ти вперше куштуєш справжній айран, замість автобуса добираєшся до потрібного тобі місця на паромі, об’їдаєшся пахлавою, починаєш любити чай і прокидаєшся о 5-й ранку від заклику муедзинів. Це не те місто, в якому я б хотіла жити, адже його ритм суттєво відрізняється від мого. Але це те місто, куди я залюбки повернусь ще не один раз».

Я не пропонуватиму вам To Do List, але поділюсь своїми улюбленими «парами» у Стамбулі:

  1. Галатський міст і балик-екмек. Балик-екмек – це як хот-дог, але замість сосиски там шматочок смаженої риби. Варто спробувати цю страву саме на Галатському мосту – тут на додаток до смачного фаст-фуду ви отримаєте чарівні краєвиди і якусь особливу атмосферу.
  2. Чай і П’єр Лотті. Чай тут п’ють всі і скрізь. І саме з отих маленьких фігурних стаканчиків. Головний додаток до чаю – це пейзажі, які ви розглядаєте, доки насолоджуєтесь своїм «çay». Для мене найкрасивішим місцем для чаювання стало кафе на П’єр Лотті, до якого треба підніматись канатною дорогою.
  3. Захід сонця і тераса. Готель я обрала в той момент, коли побачила, що тут на даху є тераса. І вона не розчарувала – плетені крісла, маленькі столики і чудові краєвиди міста. Ця тераса стала одним з моїх найулюбленіших місць для перепочинку після до-о-о-о-вгих прогулянок.
  4. Трамвай і площа Таксим. Трамваї – моя слабкість. Обожнюю на них кататись і роблю це майже в усіх містах, куди потрапляю. Трамвай в Стамбулі полонив мене двома речами. По-перше, одну зупинку він їде по мосту над водою – і це неймовірне відчуття! А ще, на ньому можна доїхати майже до площі Таксим, де так приємно прогулятись ввечері.
  5. Риба і айран. Я ніколи не любила айран. А уявити, що його можна пити замість соку чи води на обід до риби чи м’яса – просто не могла. Але в Стамбулі моя думка змінилась – по-перше, тут айран дуже смачний, а по-друге, саме його місцеві мешканці п’ють під час їжі. І вони знають, що роблять – повірте.
  6. Пахлава і пахлава. Тут є цілі крамниці з пахлавою, де на вас чекають ці солодощі з різними начинками і посипками. Але сильно не захоплюйтесь, якщо не хочете привезти з подорожі кілька стамбульських кіло.

Nota Bene

Що скільки коштує в Стамбулі?

Пляшка води 0,5 л – 2 ліри Квиток на паром до Принцевих островів – 8 лір
Чай – 1,5-3 ліри Величезна порція риби з салатом – від 35 лір
Айран – 2 ліри Балик-екмек – 10 лір
Проїзд на трамваї чи паромі – 3,5 ліри

1 ліра – приблизно 5 гривень

Радимо

  • Купити Museum Pass. По-перше, це вигідно. А по-друге – це позбавить вас необхідності стояти в чергах.
  • Піти на шопінг на Grand Bazaar. «Занадто туристично», – подумаєте ви, але не поспішайте з висновками. Саме тут, на цьому давньому базарі, який існує ще з 1464 року, ви знайдете всі можливі сувеніри і подарунки – від шаликів з традиційними візерунками до неймовірно красивих ламп з кольорового скла. Але готуйтесь – тут 4 000 крамничок.
  • Поплисти на Принцеві острови. Як же це прекрасно – просто взяти квиток на паром і поплисти на острови, де можна погуляти і насолодитись Мармуровим морем.
  • Сходити в музей мозаїки. Чомусь багато хто оминає його увагою, а даремно – саме тут зберігаються ще візантійські мозаїки, які дивують і майстерністю, і вибором сюжетів.
  • Скуштувати пахлаву у десертному кафе Karaköy Güllüoğlu. А заодно, розпитайте власників про заклад – адже в нього дуже цікава і довга історія!

І на завершення, цитата з книги Ельчин Сафарлі «Солодка сіль Босфора»:

 яку любить і радить керівник напрямку Туреччина Світлана Свириденко:

«… Є міста, що поглинають тебе повністю. На їхній території відчуваєш себе зібраним – туга за батьківщиною розсіюється, тупий біль в м’язах зникає, смуток кремового кольору змінюється помаранчевою вірою в майбутнє. Вірою, якою переповнюєшся, коли знімаєш з голови теплу шапку, розв’язуєш шарф і підставляєш обличчя поривам морського вітру… Стамбул – саме таке місто. Він звик домінувати – нейтральна позиція не для нього. Якщо вирішив переїхати в Стамбул, то надовго. Якщо Стамбул прийняв тебе в свої обійми, то назавжди. До нього швидко прив’язуєшся. У нього глибокі сині очі з мальовничим дном, де живуть манірні медузи і рибки з блукаючими сіро-зеленими очима. У нього оксамитовий голос – солодко-свіжий, як морозний бриз зимового Босфору, мужньо-міцний, як турецька кава, звабливий, як свіжоспечена пахлава в медовому сиропі. Одним словом, Стамбул не відпускає тебе, і ти не відпускаєш Стамбул. А, може, просто люди швидко звикають до хорошого?..»

Ну що, готові до незабутнього вікенду в Стамбулі? Тоді скоріше бронюйте тур і відкривайте для себе справжню Туреччину разом з Join UP!