Агентам

Лікійська стежка у Туреччині. Подорож на власному досвіді

Пробувати щось нове і незвичне, випробовувати себе, розширювати світогляд, знаходити в собі якості, про які раніше і не підозрювали, тренувати тіло і характер, надихатись та зачаровуватись навколишньою красою. Як вам такий план на відпустку? Цікавить?

Тоді подорож до Туреччини з кемпінгом, міні-походами та екскурсіями – це саме для вас! А щоб ви прямо зараз занурились в неймовірну атмосферу походу – запрошуємо вас разом пройтись Лікійською стежкою!

Про свій досвід походу з командою розповідає:

Наталія
Гілевич
CEO Parimatch UA

Facebook

Як ви планували маршрут?

Це вже не перший наш похід командою, але цього разу вибір місця був обмежений через пандемію. Туреччина – одна з небагатьох відкритих зараз для туризму країн, а Лікійська стежка – один з найпопулярніших піших маршрутів у світі, тож усі зірки зійшлися.
Лікійська стежка дуже довга, тому пройти її повністю нам би часу не вистачило, але за 2 дні ми подолали близько 35 км. Вранці стартували з Фетхіє в бік Олюденіза, де і почався наш піший похід. За перший день ми пройшли половину шляху – єдиною складністю було те, що ми постійно йшли вгору. Але цю складність компенсувала Долина метеликів – одне з культових місць на цьому маршруті. Не дарма про неї часто згадують у різних путівниках.

Ніч ми зустрічали в кемпінгу з неймовірним видом на море. Засинати і прокидатися в наметі, коли перед тобою відкривається такий горизонт – дорого вартує. Це та емоція, яка може і зарядити на весь день, і навпаки – допомогти розвантажитися ввчері. Пощастило, що в кемпінгу були всі зручності.

Наступного дня похід почав набувати нових барв, наш маршрут трохи ускладнився. На одній з ділянок нам довелося йти скелястою місцевістю. Для тих, хто боїться висоти – це було справжнє випробування. Але це тільки допомогло досягти поставленої перед ходою мети – пізнати себе з різних боків.

Увечері, коли ми дійшли до однієї з лагун, нас зустрів катер і повернув до точки старту. Уже сидячи в ньому, згадуючи ці кілька днів, ми зрозуміли, що подоланий нами маршрут був ще крутішим, ніж здавалося спочатку.

Чи важлива для такого походу фізична підготовка? Ви готувалися заздалегідь? Чи було складно? Які ділянки або ситуації стали найскладнішими?

Головна підготовка до походу – зібрати рюкзак з усім необхідним і здати ПЛР-тести. Пандемія продовжує вставляти палиці в колеса. Більше ніякої особливої підготовки не було – маршрут нескладний, тому спокійно можна навіть брати з собою дітей.

Головна складність – скелясті місця та обриви. Просто може бути страшно, якщо дивитися вниз. Цього робити я не раджу, краще роздивлятися навколо і насолоджуватися краєвидами. Фізично похід випробуванням не став, хіба що з незвички була невелика крепатура. Вона швидко минулася, а ось емоції і враження – залишаться надовго!

Як ви збирали речі? Що рекомендуєте взяти обов’язково? А що, з того, що ви брали з собою, взагалі не знадобилося?

Напевно, той, хто періодично ходить у такі піші подорожі, вже знає, що потрібно з собою брати. А тим, хто збирається вперше, раджу не набирати зайвого. Пам’ятайте, що все, що ви з собою візьмете, вам доведеться нести в рюкзаку на собі. Іноді це може ускладнити життя в поході.
Головна порада – орієнтуйтеся на сезон і погоду. Оскільки це все-таки Туреччина і на маршруті є ділянки з відкритим сонцем, важливо не забути головний убір, сонцезахисні окуляри і крем від засмаги. Інакше можна не помітити, як згориш. Одягатися обов’язково потрібно в зручний одяг, який не буде сковувати рухи і не стане зайвим вантажем – термобілизну, компресійні шкарпетки, флісову кофту, вітровку. Дощовик, невелика аптечка, засоби гігієни та багаторазовий посуд – те, що ви маст хев у вашому рюкзаку. Ну, і звичайно ж, усе, що потрібно для ночівлі – намет, спальний мішок, каремат, якщо ви не затятий мандрівник і не збираєтеся спати на сіні або ялинових гілках.

Що не знадобилося – може прозвучати неочікувано, але дівчата мене зрозуміють – люстерко. Виглядати хочеться добре навіть під час таких подорожей, але в кемпінгу, виявляється, навіть така дрібниця була.

Що вас найбільше вразило під час цієї подорожі?

Відповідь однозначна – природа! Те, заради чого, напевно, всі туди і приїжджають. Легкий, але водночас яскравий маршрут подарував казкові краєвиди кедрових лісів і блакитних лагун. Їхню красу не передасть жодна камера найкрутішого смартфону, це потрібно бачити тільки вживу – на власні очі.

Велике тутешнє досягнення – незважаючи на популярність місцевості, вдалося зберегти природу в незайманому вигляді і без сміття. За це респект людям і їхньому вихованню.

Ваші поради тим, хто збирається пройти Лікійську стежку?

Як і в будь-якій подорожі – головне на неї зважитися. Тому, якщо у когось виникло бажання відвідати Лікійську стежку, не потрібно сумніватися – вирушайте в путь. Це рішення подарує вам спогадів на все життя, а заряд емоцій допоможе перезавантажитися від щоденної метушні. Між «так» чи «ні» завжди вибирайте «зробити»!

Для вас це була не просто подорож, а командний похід – що ви винесли з цього досвіду?

Подібні поїздки і походи – вже традиція. Раніше були сходження і в українських Карпатах, і на Казбек у Грузії, але ця поїздка до Туреччини стала дуже емоційною.
Головне завдання таких зборів – згуртувати команду і надихнути на нові ідеї. Зазвичай ми не розмовляємо під час них про роботу або конкретно про бізнес, а розкриваємо глибші теми, що стосуються загальних цінностей.

Цього разу ми торкнулися теми лідерства і різних його проявів, як в побутових ситуаціях, так і в колективі на роботі. Ми багато обговорювали різні аспекти, піднімали спірні теми – йшли і просто розмовляли. У такій обстановці відкриваються нові смисли, приходять свіжі думки, які б ніколи вас не відвідали під час сидіння в офісі.

Уся команда повернулася з цієї поїздки натхненною, згуртованою і готовою до нових завдань і складнощів. Іноді опинитися на пару днів в незвичній обстановці і перезавантажити голову – найкраще бізнес-рішення.

ПЛАНУЄМО ПОДОРОЖ?

Також хочете у таку красиву подорож? Ми зможемо вам допомогти!

Нагадаємо, що відпочинок на Егейському узбережжі з Join UP! це:

  • Широка та зручна польотна програма на крилах SkyUp. Літаємо:
    • Даламан з Києва з 02.05
    • Бодрум з Києва з 27.05
    • Ізмір з Києва з 27.05
    • Бодрум з Харкова з 29.05
    • Бодрум зі Львова з 21.05
  • Величезний вибір готелів ви вже й так оцінили, правда?
  • Цікаві та насичені екскурсії – ми зробимо все, щоб туристи провели час класно та з купою приємних вражень і нових відкриттів!

Завжди пробуйте щось нове, досліджуйте світ навколо, насолоджуйтесь кожним днем та подорожуйте разом з нами!