Буковель, мольфари та гуцульський колорит: запрошуємо на “Карпатські вечорниці”
Кіпр на смак: інтерв’ю з кухарем Панайотісом Папакоста
Їжа – це мистецтво, а кухня кожної країни – це певний культурний код, який дає змогу краще зрозуміти характер мешканців, їхні звички, традиції, історію. Скільки всього різного намішано у кожній кухні! Скільки всього хочеться скуштувати! До речі, кухня якої країни у вас улюблена?
Ми сьогодні пропонуємо вам поринути з головою в неймовірну кухню Кіпру. І допоможе нам у цьому
Панайотіс
Папакоста шеф-кухар,
готель Golden Bay Beach |
Розкажіть про свій досвід кухаря. Як починалася ваша кар’єра в цій професії?
За тридцять років на кухні, сповнених незліченних і незабутніх переживань, важкої праці, любові та відданості, і завдяки моїй наполегливості та фантазії кулінарія стала для мене захопливою та улюбленою професією. У якийсь момент переді мною постав виклик – розпочати кар’єру в кулінарному мистецтві. Я наполегливо працював, і мені вдалося створити чудову команду – дисципліновану та відповідальну. Ми маємо спільну мету – максимально задовольнити вимоги наших клієнтів.
Які страви ви вважаєте своїми коронними? Що більш за все любите готувати?
Моїми улюбленими кіпрськими стравами, а я фанат нашої кухні, тож у мене їх багато, є кіпрський сир халумі, мабуть, єдиний сир, який їдять вареним, смаженим, запеченим, грільованим і холодним; традиційні пельмені; клефтіко з баранини, страва з коріння рослини таро – каппамас; купепія, фрикадельки та багато іншого. А от улюблена їжа, яку б я хотів сам приготувати – це афелія зі свинини та гарнір до неї, що називається пургурі.
Як би ви описали кіпрську кухню? Які її основні інгредієнти та секрети?
Я вважаю кіпрську кухню однією з найпопулярніших та найбагатших у світі, вона пропонує безліч смачних страв. Її таємниця криється в середземноморському кліматі, що забезпечує нам смачні фрукти, овочі, а також злаки, бобові та широкий вибір м’яса. Крім того, безсумнівно, різноманітні спеції та трави надають їжі унікального смаку та дарують незабутні гастрономічні враження.
Які місцеві страви точно потрібно скуштувати і чому?
Місцева страва, яку, безумовно, варто скуштувати – це кіпрське мезе, оскільки воно складається з маленьких порцій великої кількості різноманітних та смачних традиційних страв. Я згадаю деякі, починаючи з холодних і гарячих закусок, таких як: талатурі, тахіні, тарамас, подрібнені оливки, кіпрський салат, копчена лунтза (свиняча вирізка), халумі, традиційні ковбаси, гриби та, звичайно, кіпрська пітта. Головні страви: сувлакія, шефталія, кроляче рагу, тавас, сувла, картопля антінактес та багато іншого. І нарешті десерти: лукумадес , бурекія з сиром анарі та дактила.
Які страви неодмінно варто замовити в Golden Bay Beach Hotel?
У готелі Golden Bay Beach ви можете замовити та насолодитися нашим унікальним традиційним мезе в чудовій таверні Petrino. Також варті уваги наші найпопулярніші страви для любителів риби та морепродуктів. Я пропоную вам цілих кальмарів та восьминогів на грилі. Щодня в ланч-буфеті та в ресторанах готелю ви можете скуштувати традиційні кіпрські страви. І, звичайно, у вас є можливість отримати незабутній гастрономічний досвід під час «Кіпрської ночі».
А ось і маленький бонус для наших читачів – рецепт від Панайотіса Папакоста:
Кіпрські котлети з картоплею
Інгредієнти:
|
Приготування:
|
Скучили за Кіпром і його смачнючою кухнею? Тоді вибирайте тур прямо зараз.
Заразом нагадаємо, що ми літаємо на крилах SkyUp з 17.04.2021:
- Київ – Ларнака: з 17.04.2021 у понеділок, середу та суботу,
- Харків – Ларнака: з 25.05.2021 у вівторок та суботу,
- Запоріжжя – Ларнака: з 31.05.2021 у понеділок,
- Львів – Ларнака: з 27.05.2021 у четвер та неділю.
До зустрічі у найцікавіших тавернах та ресторанах Кіпру!