Агентам

Греція очима греків. Частина перша – Корфу

Греція – це про тотальну любов. До життя – сповненого тихим щастям та красивими моментами. До людей, які надихають нас та вчать новому. До обідів – таких, щоб на кілька годин, обов’язково з вином, сирами, оливками та видом на море. До прогулянок – довгих та неспішних, коли насолоджуєшся кожним кроком, кожним новим пейзажем. До себе – щоб сприймати себе таким, який ти є, і дарувати собі нові враження, подорожі, знання.

Греція – неймовірна. Тому, доки всі подорожі ще поставлені на паузу, давайте разом готуватись до наступних мандрів, які будуть уже зовсім скоро. Готуватись і дізнаватись про улюблені країни ще більше!

І ось сьогодні для вас – велике і цікавезне інтерв’ю про Корфу від

Спіроса Халікіопулоса

Managing Director нашої приймаючої компанії на Корфу CORFU TOURIST SERVICES PC

Чому ви любите Грецію?

Греція – це всебічно обдарована країна, з багатою історією, зі всесвітньовідомою – як стародавньою, так і сучасною – культурою. Країна, де розвинені наука, мистецтво, музика та кулінарія. Країна з прекрасними та різноманітними ландшафтами, які дарують захопливі краєвиди, єднання з природою та спортивні можливості. Але найбільше я люблю у Греції її справжність та традиції, а ще гостинність місцевих жителів, що викликає надзвичайні емоції та переживання.

Які грецькі традиції, на вашу думку, найцікавіші?

Є багато цікавих грецьких традицій, однак у моєму списку топ-3 були б такі:

  • Великдень

Хоча православний Великдень святкується по всій Греції, немає сумнівів, що урочистості на Корфу є унікальними. З Вербної неділі до полудня Великодня різноманітні церковні процесії проходять по самому серцю міста – Старій Керкірі, що занесена до списку Світової спадщини ЮНЕСКО, а також у сільській місцевості. У суботу вранці люди збираються біля Старого міста, а точніше – в районі Лістон, де містяни викидають з вікон та балконів глиняні сосуди (грецькою – ботиди). Свято Воскресіння починається увечері, а після півночі у нічне небо злітають сотні феєрверків. Великодньої неділі місцеві мешканці збираються разом і традиційно їдять на обід баранину.

  • Панігірія

Панігірія – це традиційні грецькі фестивалі, які проводяться в селах протягом літа. Вони починаються біля церкви, де вшановується її покровитель, а після служби під літнім небом люди п’ють місцеве вино, їдять баранину чи сувлакі та танцюють. Ці свята завжди супроводжуються живою музикою. Панігірія об’єднують людей різних поколінь і дарують веселощі, сміх і чудові вечори.

  • Чистий понеділок

Чистий понеділок означає кінець грецького карнавалу та початок 40-денного посту, протягом якого не їдять м’ясо. Цього дня на столі – переважно рибні продукти, а також закуска тарамосалата (солона і в’ялена ікра тріски) та лагана (особливий вид хліба, що випікають лише в чистий понеділок). Крім того, в цей особливий день у небо випускають повітряних зміїв як символ духовного піднесення.

Ваші улюблені грецькі страви?

Якщо йдеться про грецьку їжу, миттєво спадають на думку три страви: мусака та знамениті дзадзикі і сувлакі, назви яких так важко вимовити. Хоча я не можу стверджувати, що вони будуть до смаку всім, мій список містить ще п’ять страв, які на мою думку змусять вас «облизувати пальці», як ми говоримо в Греції. Це:

  • Пастіціо: грецькі макарони, запечені з фаршем та соусом бешамель.
  • Ювеці: макарони і м’ясо, приготовані в духовці.
  • Пастіцада: традиційна страва Корфу з макаронів та м’яса з червоним соусом.
  • Софріто: ще одна традиційна страва Корфу – телятина, приготована в білому соусі з часником і петрушкою, що подається з рисом або картопляним пюре.
  • Геміста: помідори та перець, фаршировані рисом, м’ясом та овочами.

Що варто привезти з Греції?

Оскільки сонце і море неможливо взяти з собою додому, моїми основними пропозиціями будуть оливкова олія та оливки, грецький сир фета та узо – сухий аперитив з ароматом анісу. Якщо ви потрапили на Корфу, не забудьте взяти додому трохи кумквата – варті уваги як лікер з нього, так і солодощі.

Які місця обов’язково варто відвідати?

У Греції таке різноманіття приголомшливих місць для відвідування, що вибір зробити дуже складно. Тим не менш, якби мені довелося скласти список топ-5, я б включив Парфенон в Афінах, монастирі Метеори, Стародавню Олімпію на Пелопоннесі, руїни храму Аполлона в Дельфах і грецькі острови.

Ваш топ-5 ресторанів?

Якби я міг звузити список до 5 місць на Корфу, я порадив би скуштувати традиційні для острова страви у Керкірі, свіжу рибу – на півдні острова, поїсти в ресторані, звідки відкривається краєвид Палеокастриці, з’їсти обід для гурманів у Дассії та делікатеси у старому порту Керкіри.

Які незвичайні місця слід відвідати у Греції?

Крім широковідомих туристичних місць, варті відвідування й інші, що знайомлять з місцевим побутом та традиціями. Одне з них – фабрика оливкової олії, де відвідувачі можуть дізнатися про процес виготовлення оливкової олії, побачити його та побувати на дегустації оливкової олії. Також дуже цікавою буде й дегустація вин на одному з численних виноградників Греції. Третім незабутнім досвідом я вважаю уроки кулінарії, на яких усі відвідувачі можуть стати спеціалістами з грецької кухні.

Що особливого є на Корфу?

Корфу – один з найкрасивіших островів Греції. Його унікальну красу створюють нескінченна блакить Іонічного моря та пишні зелені пейзажі, що охоплюють більшу частину острова. Корфу особливий тим, що всі частини острова різні, а його флора та фауна –  унікальні та різноманітні. Північ острова більш космополітична, із зеленими пейзажами та селами біля моря, більшість з яких розташована у підніжжя Пантократора – найвищої гори Корфу. На півдні – більше олив та дикі пейзажі з довгими піщаними пляжами, що ідеально підходить любителям природи. На всьому острові можна знайти мальовничі церкви та монастирі. У центрі розташоване місто Керкіра з венеціанською архітектурою та вишуканістю, вузькими алеями, бездоганними краєвидами, музеями та історичними місцями.

Що відрізняє Корфу від інших островів?

Хоча всі острови Греції по-своєму прекрасні і неповторні, Корфу вже більше семи десятиліть є одним із улюблених напрямків туристів. Тут унікальне поєднання гір та моря, а його розташування є дуже зручним для людей, які хочуть відвідати материкову Грецію, острови Паксос та Антипаксос, Албанію або навіть Італію. Будучи столицею іонічних островів, Керкіра є мультикультурним та космополітичним  містом, для якого характерна делікатна вишуканість. Тут можна знайти спадщину, що залишилися від багатьох завойовників – зокрема, венеційців, англійців та французів. На Корфу знайдеться щось цікаве для всіх туристів, він готовий вразити кожного гостя своєю береговою лінією та унікальними пляжами і бірюзовим морем, винятковою архітектурою, культурною спадщиною та багатьма визначними пам’ятками, що мають історичне значення. І останнє, але не менш важливе, що насправді відрізняє Корфу від решти островів – це його захисник і хранитель міста Керкіра – святий Спиридон, який творив різноманітні чудеса і врятував острів від багатьох хвороб. Його святі мощі зберігаються в церкві, що носить його ім’я і яку щороку відвідують тисячі людей.

Топ-5 справ на Корфу?

  • Проведіть день у палаці Ахілліона

Величний палац імператриці Єлизавети безумовно варто відвідати. Поблукайте прекрасними садами, огляньте особисті предмети імператорської родини і помилуйтеся двома статуями героя грецької міфології Ахілла, який так надихнув імператрицю Сісі, що вона зробила його центральною темою свого літнього палацу.

  • Подивіться з півострова Каноні, як сідають літаки

Каноні – передмістя Керкіри, там ви можете побачити локацію, яку фотографують на Корфу найбільше, монастир Влахерна та острів Понтіконісі. Тут, зовсім поруч з морем – ідеальне місце для того, щоб поспостерігати за приземленням літаків, а може, і взяти човен та відвідати острів Понтіконісі.

  • Орендуйте човен і огляньте Корфу з моря

Найміть човен, пливіть навколо острова і дізнайтеся, чому Корфу називають «Смарагдовим островом». Відвідайте північну або південну частину острова, побувайте в печерах та на ізольованих пляжах і пообідайте в традиційній таверні. Зробіть фотографії та збережіть у пам’яті спогади, які радуватимуть вас ще довгий час. А тим, хто любить яхтинг, я рекомендую відвідати острови Паксос та Антипаксос, де бірюзова вода нагадує про Кариби.

  • Помилуйтеся вечірньою Керкірою

Найкрасивіший період тут – безпосередньо перед заходом сонця. Раджу погуляти Керкірою саме в цей час. Ви зможете під спів ластівок побродити центром міста, загубитися в незліченних алеях та скуштувати місцеві делікатеси.

  • Дослідіть традиційні села

Не має значення, відвідуєте ви північ чи південь острова, скрізь є безліч сіл, в яких можна зупинитися і які цікаво досліджувати. Скуштуйте тамтешні продукти, поспілкуйтеся з місцевими мешканцями та послухайте різноманітні перекази, якими багате кожне село. Це буде надзвичайний досвід, який ви неодмінно оціните в майбутньому.

Готуйтесь до нових подорожей, плануйте маршрути та список справ, а ми вам в цьому завжди допоможемо!