Агентам

Балі: три, два, один… З Новим роком!

Щоразу на Новий рік ми загадуємо бажання та багато чого обіцяємо собі: більше подорожувати, більше дбати про себе, менше витрачати час на те, що не подобається, більше – на те, що любимо.

То як у вас справи з новорічними обіцянками? Трохи вже встигли про них забути? Ну нічого – ми знаємо, що з цим робити! Вам лишень потрібно вже зараз запланувати подорож на Балі, де зовсім скоро – Новий рік Ньєпі!

Тож фіксуйте дату в записнику – 25.03! Саме в цей день на Балі святкуватимуть 1942 рік за календарем Сака.

Що ж тут відбувається на Новий рік?

  • Ньепі проводиться в день після першого молодика після дня весняного рівнодення. Саме тому у цього свята немає постійної дати.
  • Перед Новим роком відбувається церемонія Меласті. Це дуже важливий ритуал очищення, адже як можна наповнюватись чимсь новим, якщо ви не позбавились старого? Тож у цей день усі жителі острова йдуть з процесією до моря, річки або озера. Усе виглядає дуже яскраво і красиво: люди в національному вбранні, з корзинками з підношеннями, з парасольками та різнокольоровими прапорцями, багато музики та танців прямо на пляжах. Обряди, що проводяться у воді, символізують очищення душі та тіла, а також – очищення Всесвіту від зла. Красивий ритуал, який, певно, потрібен кожному з нас. Чи не так?
  • У церемонії Меласті беруть участь абсолютно всі, адже без неї неможливо перейти до наступного етапу святкування. Кажуть, що в деяких селищах на острові навіть можуть оштрафувати тих, хто пропустив церемонію очищення.
  • Також перед Новим роком виконуються ритуали Бхута Яджна. Під час них підношення духам виставляють біля будинків або несуть до храмів. А також на вулицях можна побачити парад монстрів – справжнісінькій карнавал, мета якого – відігнати злих духів.
  • День тиші! Ось, мабуть, найдивовижніша річ, яка відбувається на острові на Новий рік. День тиші починається о шостій ранку і триває до півночі. У цей період острів немов завмирає – ніде не чутно ніякої музики, всі магазинчики закриті, людей на вулицях теж не зустріти – усі вдома. Цей день дійсно проводять у тиші та спогляданні. Думають про життя, плани, підсумки року, моляться, медитують. Цю традицію пов’язують з тим, що Ньєпі в індуїзмі символізує перший день створення світу, а як його починати, як не з тиші та розмірковування про те, що робити далі? Ще одна версія – що в цей день злі духи, які приходять на острів, бачать, що тут взагалі нікого немає, тому покидають ці місця.

Як вам така ідея святкування Нового року? У тиші та саморефлексії, в очищенні думок та плануванні майбутнього? От і нам подобається!


Дмитро Хромов

керівник напрямку Індонезія:

Можна багато розповідати про Новий рік на Балі – про традиції та вірування, про страви та прикраси… Але я хотів би розказати про те, що найбільше вразило саме мене.

«На Новий рік тут – День тиші. Усі люди вдома, світла ніде немає – неначе весь острів причаївся чи спить. І от саме тоді – у цій тиші та темряві звертаєш нарешті увагу на небо. Раджу для цього відвідати місто Убуд, що розташоване на підвищенні, тому тут ще цікавіше дивитися на небо, що рясніє зорями, які здаються величезними та такими близькими – немов яблука на дереві – наче можна простягнути руку та вхопити! Незабутній досвід споглядання, і я би дуже хотів, щоб його пережили і ви!»

Нагадаємо, що Балі з Join UP! це:

  • Гарантований блок місць на крилах однієї з найкращих авіакомпаній світу за версією Skytrax – Qatar Airways та на крилах а/к Turkish Airlines.
  • Вильоти з Києва у понеділок, вівторок, п’ятницю та суботу.
  • Цікавезні екскурсії для найінстаграмніших фото та величезної порції яскравих вражень.
  • Чудові ціни на ваші улюблені готелі.
  • Прекрасний вибір готелів. Наприклад, радимо:

Ayodya Resort Bali 5*

The Westin Resort Nusa Dua 5*

Intercontinental Resort Bali 5*

Nusa Dua Beach Hotel & Spa 5*

Tijili Benoa 4*

Murcure Nusa Dua 4*

Ibis Styles Bali Resort Benoa 3*

ПІДБІР ТУРУ

Святкуйте Новий рік стільки разів, скільки захочете. Загадуйте бажання, перетворюйте їх на конкретні плани та справджуйте! Насолоджуйтесь подорожами та кожною миттю цього прекрасного та такого різноманітного життя!