Агентам

10 причин відвідати Кіпр узимку

Кіпр — ідеальний край, куди так хочеться вирватися з української зими.

По-весняному теплий острів зустрічає мандрівників приємною атмосферою, мальовничими пейзажами, яскравими традиціями і смачними частуваннями. Нам у Join UP! не терпиться довести вам, що реальність перевершує будь-які сподівання.

Щоб розвіяти останні сумніви, ми зібрали кілька вагомих аргументів на користь зимової відпустки на Кіпрі.

ПЕРЕВАГИ ЗИМОВОГО КІПРУ

Погода

Лагідна до мандрівників. На Кіпрі більше 300 сонячних днів на рік і майже ніколи не буває різких перепадів температури. Навіть узимку температура води не опускається нижче 17 градусів, тож і в цей сезон знаходяться охочі поплавати в морі. Дощі тут одразу змінюються сонцем. А бонус після вологих днів — зелень, яка швидко починає вкривати острів. Ще одна перевага місцевого клімату — різноманітність. Поки на узбережжі тепло, вглибині острова можна натрапити на гірську казку, де зрідка навіть випадає сніг. Саме таку мандрівку ми пропонуємо у рамках наших комбінованих турів.
Цінопад

Ближче до зимового сезону стрімко знижуються ціни майже на все — від проживання і до лежаків на пляжах. Ділимося списком готелів, які вже підготували особливі пропозиції для гостей:

Фрукти

Навіть зимовий сезон тут радує великим розмаїттям соковитих сезонних фруктів. Насолоджуйтеся смачними апельсинами, мандаринами, помело, гуавами, лаймами, мінеолами та бананами, які вирощують у Пафосі. Придбати їх можна за низькими цінами на ринку у будь-якому місті острова.
Дослідження

Зима — чи не найкращий час, щоб як слід дослідити Кіпр. Відстані тут невеликі, а маршрути неймовірно мальовничі. На орендованій автівці можна буквально за кілька годин дістатися до іншого кінця острова. А ціни на оренду, до речі, також найнижчі за увесь рік. Ідея для маршруту — затишні кіпрські селища. Наприклад такі:

Галата. Невелике поселення на пагорбах. Приваблює розмаїттям старовинних будівель, а також мальовничими пішохідними маршрутами. Поблизу ви побачите водоспад Каледонія.
Пелендрі. Головна принада селища – старовинна церква Чорного Хреста, яка є об’єктом Світової спадщини ЮНЕСКО.
Омодос. Неймовірне красиве поселення, яке розкинулося поміж Троодоських гір. Його вздовж розділяє невелика ріка Ха Потамі, тож будиночки з черепичними дахами немов розташувалися на кількох різних острівках.

Готелі

Чому б не дослідити численні варіанти відпочинку, які пропонують місцеві заклади. Тут є басейни з підігрівом, сауни, хамами, власні SPA-комплекси та безліч розваг для всієї родини. Вибирайте, які вам більше до душі: у центрі міста, на узбережжі або в горах.

А ми якраз маємо кілька рекомендацій із власним SPA:

Сара
Полушина
керівник проєкту Weekend for U:

Відпочинок на Кіпрі взимку — по-своєму чарівний. Мінімум туристів, вільні пляжі та доступні ціни. І головне — наприкінці листопада на острові можна засмагати і купатися.

«До цього часу море не встигає охолонути, тож температура води залишається максимально комфортною. Неймовірну літню спеку змінює все ще сонячна, проте вже м’яка, по-весняному тепла погода. Це чи не найкращий час і для того, щоб поніжитися біля моря, і для того, щоб дослідити місцеві принади. Тому раджу всім, хто бажає розбавити монотонні будні, негайно вирушати на Кіпр!»

Новорічна ніч

Шукаєте тепле місце, де можна буде зустріти Новий рік майже як удома? Кіпр — ваше ідеальне рішення. Кіпріоти залюбки перейняли звичні для нас традиції святкування новорічної ночі та привнесли в них дещо своє. Клімат та близькість до моря немов запрошують зустріти цей чарівний час просто неба. Центральні площі великих міст острова традиційно прикрашають вогнями та декораціями, ставлять велику ялинку та сцену, де виступають місцеві колективи. Вхід на такі заходи завжди безкоштовний, а гостей нерідко пригощають вином та смаколиками. Ось кілька місць, де можна добре провести час на свята:

  • Площа Грігорі Афксентіу (Лімасол)
  • Центральна площа (Ая-Напа)
  • Елефтеріас (Нікосія)

Атмосфера

Зимового сезону вона зовсім інша. Тут починає панувати повний релакс, якого багатьом з нас так не вистачає. Темпи великих міст істотно сповільнюються, і гості острова можуть присвятити час спокійному відпочинку.

Як цим скористатися:

  • Прочитати книгу, яка давно чекає своєї черги на полиці. Вибирайте зручний куточок та поринайте у літературні світи.
  • Згенерувати кілька крутих ідей на березі моря. Тихий шум прибою, спів птахів та неперевершені краєвиди, як відомо, здатні розбудити креативність.
  • Дослідити місцеві пам’ятки без поспіху та метушні. Проходьте без черг, вільно фотографуйте та спокійно розглядайте їх з усіх боків.

Вино

На Кіпрі, звісно, не виробляють так багато вина, як в Італії або Іспанії. Проте чудовий клімат та якісний ґрунт роблять свою справу — на острові активно вирощують виноград і роблять з нього смачні напої, а з року в рік великих виноробень тут стає все більше. Сьогодні для мандрівників навіть склали кілька винних маршрутів островом. Тож смачний тур з дегустацією на Кіпрі — чудова ідея. Якщо влітку традиційно смакують охолодженими білими винами, то взимку настає час куштувати червоні напої з багатим смаком, які звично подаються майже теплими (до 20 градусів), а також ігристі напої.

Кілька місць, вартих вашої уваги:

Zambartas. Сімейна виноробня родини Замбартас вважається однією з найкращих на острові. Розташована за 30 кілометрів від Лімасола. Гостям тут запропонують скуштувати кілька видів напоїв з легкими закусками. Якщо буде бажання, можна повноцінно пообідати у місцевому ресторані з прекрасним видом на угіддя.
Hadjantonas. Одна з небагатьох на Кіпрі, де виготовляють ігристі вина. А, погодьтеся — бажання дегустувати напій з бульбашками приходить разом з новорічним настроєм. Розташована виноробня у селищі Паракліша поблизу Лімасола. Тут можна скуштувати вина у тандемі з різними видами сирів. Також для гостей проводять цікаву екскурсію замком родини виноробів і винними погребами.
Lambouri. Одна з найстаріших на острові. Саме тут виробляють знамените десертне вино «Коммандарія», відоме не тільки на Кіпрі, а й за його межами. Також тут виготовляють цукерки, начинені фірмовим напоєм, та оливкову олію.

Фламінго

Саме так, окремим пунктом. Птахи кольору світанку обожнюють теплий острів, тож залюбки вибирають його для зимівлі. Місцеві навіть кличуть їх пернатим символом Кіпру. Ці величезні яскраві зграї — настільки привабливе видовище, що мандрівники ретельно вибирають час для поїздки, аби застати фламінго на одній із водойм. А це — пізня осінь та зима. Минулого року до Кіпру прилетіла неймовірна кількість цих птахів — спеціалісти нарахували близько 12 000 особин тільки у Лімасолі. Ділимося топом місць, де їх можна побачити цього року:

Солоне озеро або Алікі (Ларнака)

Одне з найпопулярніших місць з фламінго у Ларнаці. Зимового сезону тут можна побачити тисячі фламінго, качок та лебедів, які прилітають сюди на зимівлю. Спостерігати за ними можна з лавок місцевого парку. Оскільки птахи переважно займають середину водойми, радимо взяти з собою власний бінокль.

Озеро Акротирі (Лімасол)

Розкинулося на природоохоронній території в оточенні ботанічного саду. Тут можна поспостерігати за фламінго у комфортних умовах — з великого оглядового майданчика, обладнаного професійними біноклями. Усе це — безкоштовно для відвідувачів.

Орокліні (Орокліні)

Природне водно-болотне угіддя розташоване поблизу однойменного поселення, приблизно за 10 кілометрів від Ларнаки. Це озеро настільки вподобали фламінго, що одного разу прилетіли сюди посеред літа. Тоді навіть мешканці острова приїжджали помилуватися на цю дивину.

Карнавал

Знаменує початок Масляного тижня і традиційно проходить за 50 днів до Великодня за старим стилем. Це незабутнє яскраве дійство — з пістрявими костюмами, веселою масовою ходою, кіпрськими танцями, смачною вуличною їжею та великими шоу. У перший день карнавалу кіпріоти обирають Короля карнавалу та проводять його коронацію, а потім відбувається святкова церемонія входу коронованої особи до міста. Окремий карнавал проводять для дітлахів, які залюбки вдягають різноманітне вбрання та разом веселяться на центральних площах міста. Завершується карнавальний тиждень нічним святом у селищі Паралімні.

Де: у Лімасолі
Коли: з 12 до 21 лютого 2022 року.

Кіпр із Join UP! це:

  • Комфортні перельоти на крилах SkyUp:
Рейси Київ – Ларнака — щопонеділка та щоп’ятниці
  • Екскурсії з великої бази на будь-який смак

Здається, саме час планувати зимівлю на Кіпрі разом із Join UP!