Агентам

Гастрономія

Ніщо так добре не відображає історичний і культурний дух народу як національна кухня.

За смаковими якостями та різноманітністю страв грузинська кухня посідає одне з перших місць у світі. У кожного історичного регіону Грузії збереглися свої кулінарні традиції, які удосконалювалися століттями. Особливо цікавими рисами і стравами славляться імеретинська, мегрельська та кахетинська кухні.

Незважаючи на те, що в Грузії дійсно дуже люблять м’ясо, велика увага приділяється овочам, фруктам і зелені місцевого походження. Створені з їхнім точним поєднанням традиційні страви спочатку приваблюють, потім вражають і нарешті все завершується гастрономічним шоком.

Секрет надзвичайного смаку страв – природним чином збагачена мінералами і напрочуд родюча грузинська земля, що живиться чистими джерелами Кавказьких гір. Природа ніби гармонійно живе в продуктах, з яких створюється унікальна, дуже смачна і натуральна грузинська кухня.

  • Супра – традиційне грузинське застілля. Можна нескінченно перераховувати ті страви супри, які вас зачарують, але радимо приділити особливу увагу таким з них:
  • Хачапурі – начинений сиром свіжоспечений хліб, так само відомий як грузинська піца. У кожному регіоні ви зустрінете різні види хачапурі, та враження після дегустації однакове – просто вау!
  • Пхалі – вегетаріанські страви, приготовані з різних овочів чи трав, заправлені горіхами і спеціями. Є деяка схожість зі шпинатом, як його готують у нас, хоча у кожної страви – свій унікальний смак і приправи.
  • Сациві – індичка або курка в горіховому соусі з часником та спеціями. Це настільки апетитна страва, що жодна дієта не зможе їй протистояти!
  • Хінкалі – національна грузинська страва. Це приправлене спеціями м’ясо в тісті, яке вариться у воді. Хінкалі обов’язково потрібно їсти руками, і для цього вам знадобиться опанувати особливу техніку, що ви зможете зробити на місці. Хінкалі – настільки смачна страва, що тільки заради неї варто приїхати в Грузію.
  • Мцваді – м’ясо, нанизане на шампури і засмажене на вугіллі у вині. Маринують м’ясо з гранатовим соком і лавровим листом.
  • Чурчхела – горіхи, нанизані на нитку і обкачані у гарячій «татарі» (загустілому виноградному соку), потім висушені в природних умовах. Чурчхела – національний грузинський десерт.