Кухня
Любителі смачно поїсти в Єгипті, безсумнівно, ображені не будуть. Різноманітні нестандартні страви і напої доповнять прекрасний відпочинок і дозволять по повній насолодитися будь-якому гурману!
Кулінарні традиції
Історія єгипетської кухні налічує більше п’яти тисяч років, проте, 300-річний вплив турецької культури наклав свій відбиток на всі сфери діяльності єгиптян, зокрема і на кулінарні традиції. Завдяки зближенню єгипетської культури з культурою сусідніх народів стався взаємний обмін і свого роду збагачення місцевої кулінарії. Єгиптяни напрочуд темпераментні й емоційні люди (що підтверджується особливістю єгипетської кухні – дуже активне використання спецій, прянощів, сиропів), вони люблять смачно попоїсти, але при цьому у повсякденному житті неквапливі і вважають за краще неквапливо насолоджуватися як основними прийомами їжі, так і кавовими або чайними церемоніями, що йдуть за ними.
Основні страви
Традиційний набір продуктів харчування у стародавніх єгиптян був не особливо різноманітним. Так, через недостатню кількістю земель, придатних для випасу худоби, м’ясні страви на столі у єгиптян тієї пори були присутні тільки на великі свята. Ціни на м’ясо були непомірно високі, тому більшість просто обходилася без нього.
Коржі зі злакових – важливий додаток до кожної трапези.
Як і раніше, на берегах Нілу вирощують злакові культури. Крім пшениці і ячменю, тут активно використовуються кукурудза, рис, овес. З молочних продуктів у єгипетській кулінарії досить приємні на смак сири. Коржі зі злакових – важливий додаток до кожної трапези, їх вмочають у різноманітні соуси, які є частиною основних страв. Дуже популярні вегетаріанські страви – овочеві супи, пюре, соуси, салати, фаршировані овочі – сирі і проварені, з бобовими, гострі або «лагідні». Вибір – на будь-який смак!
Єгипетський делікатес, від якого навряд чи зможе відмовитися справжній гурман – це голуби, фаршировані рисом і запечені на грилі (хамаммакші). І нехай пташка невелика, і їсти її нелегко, отримане від прийому їжі задоволення однозначно варте затрачених зусиль.
Особливу увагу радимо приділити стравам з бобових: сочевиці, квасолі і, власне, самих бобів. Сказати, що страви з них популярні – значить нічого не сказати. Вибір традиційних рецептів досить широкий, починаючи від сочевичної юшки і варених бобових, закінчуючи пирогами з бобовою начинкою і смачними котлетками. Будь-який сніданок, обід, а часом і вечеря не обходяться без подібних страв:
- фул – відварені боби з додаванням лимонного соку, оливкової або рослинної олії, спецій, іноді й овочів;
- фалафель – вегетаріанські котлетки, приготовлені з попередньо подрібнених бобових, з додаванням спецій;
- кошарі – суміш бобових зі смаженою цибулею, злаковими і спеціями; традиційне кошарі дуже гостре.
Морепродукти
Червоне море – мабуть, найбагатше море за різноманітністю морепродуктів. Тут налічується більше 1250 різних видів представників морської фауни. Однак у готелях рибні страви подають нечасто, тому туристи охоче відвідують рибні ресторани в Хургаді і Шарм-ель-Шейху. Основні страви – риба, креветки, кальмари, смажені на вугіллі (машуі), у киплячій олії (маклі) або запечені в духовці.
Що варто скуштувати
Десерти єгипетської кухні
Це різноманітні солодощі, залиті медовим сиропом, у приготуванні яких єгиптяни – великі майстри:
- баклава – рулетики з витяжного тіста (тісто філо) з горіхами і медом;
- басбуса – ніжний і розсипчастий манний пиріг, просочений медовим сиропом і посипаний фундуком;
- атір – млинці з різними начинками, солодкими і солоними.
Як альтернативу десерту можна вибрати свіжі фрукти. Адже урожай фруктів і ягід в Єгипті збирають цілий рік! Манго, кавуни і дині – в достатку з середини червня до кінця вересня. Персики, абрикоси – усе літо безперервно. Лимони, грейпфрути, лайм, гранати, фініки, фізаліс, полуниця достигають до осені. Узимку теж можна без проблем підживитися вітамінами. Гранати, фініки і екзотичний фізаліс не залишать байдужим нікого з гостей.
Жителі Єгипту – великі любителі чаю і кави. М’ятний чай або охолоджений каркаде – чудові освіжаючі напої. Що стосується кави, то найбільш поширеною є кава по-турецьки – міцна і густа, з додаванням прянощів.